prilojenie na magnitite

Магнитното поле има толкова разнообразно действие, че може да се използва при огромна група заболявания. Благодарение на значителното количество изследвания и широкото използване на магнитотерапията, днес са известни много направления на лечебното действие на магнитното поле върху човешкия организъм.

Основа на лечебното действие е подобряване на кръвообращението и състоянието на кръвоносните съдове. От тук и разноплановостта на неговото използване.

Това е така, защото правилната доставка на кръв, а с нея и хранителни вещества, в голяма степен определя работата на всички органи, състоянието на нервната система, костите, ставите и др. Важна част от биологичното действие представлява възстановяване на нормалната полярност на клетките, променяна в резултат на измененията които настъпвт в организма при стареене. Трети важен фактор е активиране работата на ензимните системи, което има съществено значение за всички обменни процеси в организма.

Интересен е въпросът защо именно магнитното поле, а не някой друг физичен фактор е толкова важен за организма. Отговорът на този въпрос е наистина разбираем – магнитното поле, за разлика от други физиотерапевтични фактори, е част от самия човек, намира се вътре в организма. Затова неговите нарушения представляват нарушение на здравето на човек. А корекцията на магнитното поле на човека не е лекарствена терапия, внасящи чужди, почти винаги токсични елементи в организма, а естествен лечебен метод, водещ до нормално състояние преди всичко на сърдечно-съдовата система, която най-често страда в съвременния свят.

Най-добре изучено и потвърдено, и с най-голямо значение за практиката са хипотензивното, седативното, противовъзпалителното, болкоуспокояващото и регенеративното действие на магнитотерапията. При определени условия, в частност при въздействие на големи кръвоносни съдове, магнитотерапията оказва дезагрегационно и хипокоагулационно действие, подобрява микроциркулацията и благоприятно влияе на имунореактивните и невровегетативните процеси в организма.