fbpx

Вендузотерапия, лечение с вендузи

Какво е Вендузотерапия или лечение с вендузи?

Вендузотерапия, лечение с вендузи

Вендузотерапията, или лечението с вендузи е метод в алтернативната медицина, познат още от древността, но изместен от съвременните практики. Какво представлява лечението с вендузи и как да се възползвате от него?

Какво представлява лечението с вендузи?

Вендузите са малки чашки, които под влиянието на механичен или топлинен натиск, засмукват кожата на мястото, където са поставени, като по този начин предизвикват приток на кръв към него. Най-често се поставят на гърба, на корема, по раменете или бедрата. Също така се използват и върху шията и краката. Вендузотерапията се е използвала още в древността, предимно в Египет, Гърция и източна Азия.

Смята се, че вендузотерапията е създадена като метод за отпушване на блокираните меридиани в организма, откъдето минава енергийния поток. С времето терапията с вендузи е станала особено популярен метод в Китай, където и до ден днешен се възползват от лечебните й сили. Лечението с вендузи е на особена почит в източната медицина, но западните специалисти подхождат скептично към него.

Чашките за вендузи могат да са изработени от различен материал. В миналото били правени от бамбук или биволски рог. С времето навлезли стъклените вендузи, които са един от най-разпространените варианти и най-предпочитаните, защото могат да се стерилизират. Срещат се още дървени, керамични, пластмасови и дори силиконови. Последните години навлизат и по-модерни модели - с вградени помпички. Благодарение на тях, отпада необходимостта от предварителното нагряване на чашките.

Как се прилага вендузотерапията?

Принципът, на който работят вендузите, включва създаване на вакуум в тях и поставяне на чашките върху болното място, в следствие на което кожата се подува. При механичните вендузи помпичката засмуква кожата.

При останалите вендузи методът е следният: на дъното на чашката се поставя памук, напоен със спирт, който се запалва. Когато изгори, вендузите бързо се слагат върху тялото. Друг начин е да запалите памука на клечка, да го вкарате така в чашката и да го подържите известно време, докато въздухът излезе от чашката.

Вендузите се държат от няколко секунди до 10-15 минути - зависи какви са препоръките от специалиста. Има масажи, при които вендузите се плъзват по тялото. За целта обаче предварително трябва да намажете кожата със специално масло.

При свалянето на вендузите трябва да сте много внимателни. Никога не ги дърпайте нагоре! Притиснете хубаво кожата до ръба на чашката и едва тогава отпуснете. При вендузите с помпа, просто дръпнете нагоре зеленото бутонче на върха на вендузата. След вендузотерапията болният трябва да лежи поне час, тъй като ще се изпоти и загрее. Освен това трябва да пие повече вода, заради загубените течности при потенето.

Болезнено ли е лечението с вендузи?

Повечето хора описват вендузотерапията като загряваща и отпускаща, затова тя толкова много се предлага в спа центровете и балнеологичните заведения. Тези, които са с по-нисък праг на болка, могат да усетят лека болка, но нищо, което не могат да понесат. Всъщност степента на дискомфорт зависи най-вече от това, колко застояла е кръвта в болното място. Много важно е вендузите да се поставят от опитна ръка.

Какво лекуват вендузите?

Лечението с вендузи се препоръчва при настинки, кашлица, бронхит, травми, схващания, ревматизъм и разширени вени. Вендузотерапията е релаксираща терапия – отпускащият й ефект прогонва безсънието, стреса и дори болките от мигрената. Не на последно място това е отличен метод за прочистване на тялото от токсини и за подобряване циркулацията на кръвта. Масажът с вендузи подобрява еластичността на кожата и е най-добрата спа процедура за тъканите.

Важно за вендузите, противопоказания

Лечението с вендузи е противопоказно за хора с високо кръвно, кръвоизливи, кожни проблеми. Освен това никога не се слагат в областта на сърцето, гръбначния стълб, бъбреците и млечните жлези, защото могат да предизвикат сериозни здравословни проблеми.

Вендузите оставят следи по кожата, наподобяващи синини или зачервявания. Нека това да не Ви притеснява – ще изчезнат до няколко дни. Ако досега не сте се възползвали от лечебното действие на вендузите, първо се консултирайте с лекар или специалист!

 

Вижте нашите предложения за вендузотерапия:

Вижте нашите предложения за вендузотерапия 

facebook_page_plugin


On Screen Facebook Popup by Infofru

Последвайте ни във Facebook !!!

Close


 Абонирай се за бюлетина и грабни отстъпка!

Абонирай се за нашия бюлетин, и ще получиш код за 10% отстъпка! Очакват те още много изненади :)


MBracelets Фейсбук страница

Вход / Регистрация

Абонирай се

Абонирай се за нашия бюлетин, и ще получиш код за 10% отстъпка! Очакват те още много изненади :)

Свържете се с нас

Мацанов Груп ЕООД

гр. Пловдив, ул. Белица 24

magnitni.grivni@gmail.com

0898203031

Phone call viber contact whatsapp contact send email
© 2011-2019 Магнитни гривни за високо кръвно. All Rights Reserved.
Designed by Angel Matsanov