By Ангел Мацанов on Събота, 10 Февруари 2018
Category: Блог

Какво е високо кръвно налягане?

Нека сравним Вашите артерии с тръбички, по които се пренася кръв от сърцето към останалите части на тялото. Високото кръвно налягане (наричано още хипертония) настъпва, когато кръвта се движи в артериите под налягане, по-голямо от нормалното.

Много често заболяването се диагностицира в напреднал стадий, когато са нанесени тежки и трайни увреждания на организма, тъй като първоначалните симптоми на хипертонията са съвсем леки. Именно заради това хипертонията е наричана тихият убиец.

Стойности на кръвното налягане под 120/80 се считат за нормални. Лекарите определят като "нормално високо" кръвно налягане под 140/90. То се нарича още "гранично кръвно". Най-общо казано ниското кръвно налягане е по-благоприятно. Въпреки това, прекалено ниското кръвно налягане може да причини проблеми, налагащи консултация с лекар.

Нормално кръвно налягане е 120/80.

Гранично кръвно налягане е между 120 и 139 за горната граница и между 80 и 89 за долната. Например, стойности на кръвно налягане от 138/83, 122/87, или 132/84 се приемат за гранични. Ако кръвното Ви налягане е гранично, вероятността да стигнете до хипертония е по-голяма, при условие, че не предприемете мерки за предотвратяването.

Кръвно налягане от 140/90 или по-високо се смята за хипертония. И двете граници са важни! Дори и само едната от двете граници да е повишена, Вие пак имате високо кръвно налягане.

Алтернативните методи да пиенето на лекарства са много и един от тях е носенето на магнитна гривна за регулиране на високото кръвно.

Related Posts

Leave Comments