By Александра Ганева on Понеделник, 07 Ноември 2022
Category: Блог

Висок Холестерол? Променете Тези Неща в Ежедневието си!

Холестеролът е липид, който се съдържа в клетъчните мембрани на всички тъкани на човешкото тяло.

Той е необходим за синтеза на хормоните на кората на надбъбречната жлеза, мъжките и женските полови хормони, витамин D и жлъчните киселини.

Човешкият организъм може да синтезира до 80% от холестерола, който му е необходим. Има няколко различни измервания на този липид. "Добрият холестерол" има по-високи нива на липопротеин с висока плътност, а по-ниските нива на липопротеин с ниска плътност - наричаме "лош холестерол."

Добрият холестерол помага да се отървете от лошия и може да понижи общите нива на холестерол в организма. Нормалното съдържание в човешката кръв е около 1,3 - 3 г/л. Здрав възрастен човек има около 5 литра кръв и 6,5 - 15 грама холестерол в нея. В целия човешки организъм се съдържат общо 250 грама холестерол.

 

Но ако холестеролът ви е твърде висок, може да направите някои промени в ежедневието си, преди да посегнете към лекарствата:

  1. Повече физическа активност. Упражненията са много важни за понижаване на този тип липид. Това е така, защото те повишават добрия холестерол и намаляват лошия. Направени научни изследвания, показват, че хората, които тренират редовно могат да повишат нивата на добрия холестерол с 2,53 mg/dl, дори и ако не променят диетата си. Всяко едно упражнение, било то и бърза разходка в обедната почивка, има ползи за здравето. 
  2. Хранете се здравословно. Преминаването към здравословен начин на хранене може да ви помогне да контролирате нивата на холестерола. За да намалите лошия и да повишите добрия липид, трябва да наблегнете на храни като: плодове и листни зеленчуци, пилешки гърди или риба, пълнозърнести храни като кафяв ориз и киноа. Едно изследване показва, че яденето на риба два пъти седмично и включването на много плодове и зеленчуци, може да понижи лошия холестерол за 12 седмици. 

  3. Отслабнете. Загубата на излишни килограми има пряко влияние върху нивата на лошия холестерол. Според проучване от 2016, жените, които губят около 8% от теглото си с диета, съдържаща здравословни мазнини, подобряват нивата на лошия холестерол. Отслабването може значително да повлияе на качеството на живот и намалява риска от сърдечно-съдови и други заболявания.

Освен тези малки промени в ежедневието, ви препоръчваме да носите магнитна гривна. 

 

Заедно с ефекта й да регулира високото кръвно и холестерола, магнитната гривна има още куп предимства:

 

Кликни тук и избери своята магнитна гривна!

Related Posts

Leave Comments